Kreditprövning vid privatleasing – det här ska du tänka på

En privatleasing syns inte vid en kreditupplysning genom Bisnode eller UC. Däremot kommer bilhandlaren att göra en kreditprövning innan du beviljas privatleasing. Vi har tittat närmare på vad privatleasing innebär för dig.

Redaktionen

2021-05-27 02:05

Det här inlägget kan innehålla marknadsföring och reklam för krediter och lån. Vi samarbetar med ett antal långivare vars innehåll och ansökningar kan länkas vidare från det här inlägget. Vill du veta mer om hur vi får våra intäkter kan du göra det i vår annonseringspolicy.

Kreditupplysning vid privatleasing

När du står inför ett bilköp kan privatleasing vara ett fullgott alternativ, men innan du kan rulla ut med bilen behöver bilsäljaren veta hur och om du kan betala bilen. Därmed behöver vi först och främst behöver vi ta reda på vad en kreditupplysning innebär när du ska privatleasa en bil.

Privatleasing innebär en långtidshyra av bilen. Bilföretaget säljer bilen till ett finansbolag, oftast inom samma koncern som bilmärket, som sedan leasar ut den till dig som privatperson. 

Summering

Kreditupplysning tas via UC, Bisnode eller Creditsafe.

Banker och andra långivare kan inte se din privatleasing.

Din privatleasing är enbart synlig i fordonsregistret, inte på en kreditupplysning.

Betalningsanmärkningar gör det svårt att beviljas privatleasing, men nedan hittar du andra möjligheter att finansiera ditt bilköp.

Privatleasing innebär vissa begränsningar i utnyttjandet av bilen. Liknande begränsningar har du oftast inte om du köper bilen själv. När du privatleasar en bil står leasingbolaget som ägare och du står som brukare av bilen. Därför sätts det upp betydligt striktare regler för att säkerställa värdet på bilen vid återlämning.

Vilka begränsningar innebär privatleasing?

Tidningen Råd & Rön har tagit fram ett par relevanta punkter över vilka begränsningar som gäller vid privatleasing.

Privatleasing binder upp dig under flera år

Det är inte lätt att lösa ett leasingkontrakt i förtid, även om det går. Du behöver därför räkna med att du behöver och har råd med bilen under de närmaste åren. Vanligtvis tecknas privatleasing på 3 år, så ta med det i din bedömning. Ställ dig själv frågor som:

  • Har jag en fast anställning?
  • Kommer jag behöva bilen de närmaste tre åren?
  • Är det rätt bilmodell under de närmaste åren? Kommer jag behöva dragkrok? Kombi?
  • Jobbar jag på en stabil arbetsgivare som finns de närmaste åren?

Eftersom det kan vara dyrt och krångligt att ta sig ur leasingen i förtid behöver du fundera både en och två gånger innan du tecknar ett avtal om privatleasing.

Bedömningen av onormalt slitage

När du ska återlämna bilen görs en besiktning av bilfirman som bedömer slitaget. I de flesta privatleasingavtal framgår vad onormalt slitage avser hos just det bilmärket. Vad som avses med onormalt slitage skiljer sig markant mellan bilmärken och t.om. mellan återförsäljare inom samma märke. Du lämnas vind för våg till den som ska bedöma slitaget på bilen. Generellt kan det dock påpekas att de flesta branschföreträdare säger att det är sunt förnuft som gäller vid den här bedömningen – och så länge du inte slår sönder något medvetet, har stora repor, är med i en olycka m.m. bör du inte behöva betala för ditt slitage.

Du ska dock vara medveten om att det kan vara en överraskning när bilen ska lämnas tillbaka. Det finns flertal exempel på där normalt slitage absolut inte var just normalt slitage och den olycklige bilägaren fick betala stora summor vid återlämnandet av leasingbilen.

Andra begränsningar vid privatleasing

Andra vanliga begränsningarna i privatleasingavtal är huruvida du får ha hund eller husdjur i bilen, om du kan köra utomlands och om du får röka i bilen. Flera bilmärken säger nej till att ha hund eller röka i bilen medan det oftast går bra att ta bilen utomlands om du meddelar leasingbolaget innan.

Den här typen av begränsningar slipper du när du köper bilen. När du själv köper en bil kan du frakta både hund och köra utomlands enligt normala EU-regler – utan begränsningar. Rökning är tillåtet men är förmodligen av andra skäl inte ekonomiskt försvarbart om du bryr dig om vårda bilens andrahandsvärde.

Om du trots ovan känner att privatleasing kan ha vissa fördelar, såsom att du var 3:e år kör en ny bil, ett bekymmersfritt ägande och möjligheten att välja och vraka bland nya bilmodeller behöver du ta reda på om du ekonomiskt klarar av kreditprövningen.

Hur görs kreditprövningen vid privatleasing?

Eftersom du ska leasa en bil gäller god kreditgivningssed även för leasingbolaget. I samband med avtalstecknandet görs en bedömning av din betalningsförmåga genom en kreditprövning och därefter kan du få godkänt att leasa din bil.

En kreditprövning innebär oftast en kreditupplysning, men det är inte alltid den här upplysningen tas via UC. Vissa kan använda Bisnode och då finns det ingen ansökan hos UC från leasingbolaget. Du kan ju alltid fråga bilsäljaren vilket upplysningsföretag de tillämpar. Även om de tillämpar UC för att bedöma betalningsförmågan kommer privatleasingen inte att synas i UC. Det enda stället det är noterat att det är ett leasingköp är i transportstyrelsens bilregister, och det är sällan en bank eller annan långivare begär ett sådant utdrag. 

Privatleasa bil med skulder

Villkoren vid privatleasing är i praktiken mycket mer fördelaktigt för de som har en strulig privatekonomi. Det som är viktigt är egentligen att du har en inkomst. Skulle du ha en eller två betalningsanmärkningar torde det inte vara något problem. Volkswagen använder sig t.ex. av Bisnode när de gör sin kreditprövning, och inte av UC. Det som däremot kan vara till nackdel i kreditprövningen  är om du skulle ha större skuldsaldo, t.ex. restförda skatter, eller om din inkomst helt enkelt inte är tillräckligt hög.

Det är möjligt att även låta en familjemedlem teckna bilen om deras kreditprövning går bättre. Du har tillåtelse att bruka bilen inom familjen även på privatleasing, något som givetvis är till stor fördel, om en av er har sämre ekonomi än den andra.

Låna och äga bil istället för privatleasing

Om du vill undvika nackdelarna med privatleasing ska du istället låna till din bil. När du tar ett billån, eller ett privatlån, får du alla friheter med bilen utan att låsa dig i ett långt kontrakt. Du kan enkelt teckna låneskydd om du skulle bli arbetslös, eller så säljer du bilen om du inte längre skulle behöva den.

Vi betygsätter alla Sveriges långivare och kreditföretag baserat på en mängd av samlade faktorer inklusive kundnöjdhet.

Jämför lån från upp till 30 långivare

Enbart en kreditupplysning

Jämför både privatlån och billån

Zmarta är en registrerad låneförmedlare med upp till 30 banker och långivare kopplade till tjänsten. Deras ansökningsprocess är snabb, du får löpande låneerbjudanden under 24 timmar och väljer till slut den som passar dig bäst. Endast en kreditupplysning görs!

Om skribenten

Vår redaktion skriver artiklar och gör reportage som riktar sig till Sveriges låntagare. Tillsammans bidrar vi till en bättre kreditgivning genom relevanta lån till bra villkor.