Kreditval.nu

Checkkredit företag

Checkkredit är ett bra alternativ för företagare som är i behov av finansiella medel för att kunna uppfylla och uppnå kortsiktiga affärsmål. Checkkredit kan även kallas för kontokredit eller kreditlina och ger dig som företagare möjlighet att låna pengar när du behöver – till en fast kreditgräns. I de flesta fall kommer företaget att betala en limitavgift/gränsavgift, inklusive ränta på de belopp du väljer att använda dig av.
Räntan sätts alltid individuellt och är baserat på den kreditvärdighet som ditt företag har. Checkkrediten är vanligast hos företag med naturliga svängar, som till exempel orsakas av ojämnt kassaflöde på grund av projekt eller säsonger.

Checkkredit eller företagslån

Den största skillnaden mellan en checkkredit och ett företagslån är mångsidigheten och flexibiliteten. Ett företagslån kommer du att behöva ansöka om på nytt, varje gång du är i behov av att låna pengar. Du får också hela beloppet utbetalat på en gång och behöver betala tillbaka hela, oavsett hur mycket du använder. Checkkrediten betalas istället ut när du behöver och du betalar bara ränta på beloppet som nyttjas.

Checkkredit ränta

Vilken ränta du kommer att få beror på hur företagets kreditvärdighet ser ut. Tittar du på den generella räntan i landet ligger denna någonstans mellan 5,9 och 7,8 procent. I samband med att du ansöker om checkkredit kommer en kreditupplysning på företaget att tas och därefter fastställs just din ränta.

Checkkredit utan UC

Har ditt företag en svag kreditvärdighet kan du ansöka om checkkredit utan UC. Att ansöka utan UC innebär att du väljer en långivare/kreditgivare som inte använder sig av Upplysningscentralen när de inhämtar din kreditupplysning. Istället använder de sig av andra företag, till exempel Creditsafe och Bisnode. Fördelen är att tidigare kreditförfrågningar inte kommer att registreras, vilket ökar chansen att få krediten beviljad. Nackdelen är att räntan vanligtvis är mycket högre.

Missköt kredit

Om du missköter din kredit har banken rätt att dra tillbaka denna. Det kan till exempel handla om att du maxar krediten eller att du övertrasserar den. Det kan också handla om att du inte betalar tillbaka i tid, vilket kan leda till ett skuldkrav från Kronofogden. Att inte betala och missköta sin checkkredit kan även få andra följder, till exempel att banken väljer att utmäta din privata lön eller använda sig av din egendom för att skulden ska bli betalad. Låna därför ansvarsfullt och ta inte på dig mer än ditt företag kan hantera.