Kreditval.nu

Leasa eller köpa bil

Privatleasing av bil innebär att du hyr en bil för en längre tid. Det kan handla om några veckor, månader eller år. Varje månad betalar du en månadsavgift för att få tillgång till bilen, men slipper tänka på försäkringar, skötsel, underhåll och service. Leasa en bil privat är ett bra alternativ för dig som är i behov av en bil under en viss period av livet men kanske inte kan eller vill köpa bil.

Om du är osäker på vilken bilmodell som är rätt för dig ger privatleasing möjligheten att testa på mängder av olika modeller utan att du behöver betala kostnaden av en ny bil. Är du ute efter att långtidshyra bil kan Mabi.se erbjuder privatleasing utan bindningstid och du kan långtidshyra bil billigt, perfekt för just kortare perioder eller om du är osäker på vilken bil du vill leasa eller köpa och du gör det till ett rimligt pris. Att hyra bil månadsvis med privatleasing ger dig alla möjligheter att testa på konceptet.

 

 

Privatleasing av bil

Att privatleasa en bil är idag väldigt enkelt och det finns många olika aktörer som erbjuder tjänsten. Innan du väljer är det viktigt att kontrollera så att villkoren passar dig och att du får tillgång till bilen under hela den period du behöver. Vad som ingår i månadskostnaden kan se olika ut, men det vanligaste är att service, försäkring, garantier, vägassistans och körsträcka är inkluderat.

Privatleasing ser olika ut för alla aktörer som kan erbjuda tjänsten. Därför är det viktigt att få svar på alla frågor innan du väljer att leasa. Spendera den tid som behövs för att få förståelse för vilket avtal som skulle passa just dig bäst. Tillsammans med leasingföretaget skriver ni ett avtal på bilen och hur länge avtalet ska gälla. När leasingen är slut lämnar du bara tillbaka bilen.

Privatleasing – vem får köra bilen

Det är återförsäljarens egna villkor och policys som gäller för vem som får använda sig av den leasade bilen. Vanligast är att familjemedlemmar, till exempel barn, maka/make och sambo får köra bilen.

Köpa loss privat leasingbil eller tjänstebil

En vanlig fundering är om en privatleasad bil kan köpas loss efter leasingperioden är slut. När du leasar din bil är det återförsäljaren som står som ägare och det finns således ingen automatisk rättighet för dig att få köpa den. I vissa fall kan man dock få erbjudandet om att förvärva bilen man har leasat.

Kontakta Säljarnas Riksförbund då du tänkt köpa loss tjänstebil. De svarar på dina frågor och funderingar kring hur det fungerar att köpa ut tjänstebilen och hur det fungerar med beskattning. Säljarnas är ett personligt fackförbund som hjälper dig med frågor och problem i arbetslivet.

Ta över leasingavtal

Har du ångrat dig och inte längre vill använda din leasingbil kan du överlåta kontraktet till någon annan. Viktigt att komma ihåg är att du då behöver betala en avgift för överlåtelsen. Ett annat alternativ är att avsluta kontraktet helt och hållet, men då riskerar du att behöva betala för kvarstående avtalsperiod. Ett avtal är bindande och det gäller även för priset. Är du osäker är det bättre att leasa kortare perioder åt gången.

Hur fungerar leasing restvärde

Restvärde är det belopp som du kommer få betala om du vill köpa bilen i takt med att leasingavtalet går ut. Har du ett garanterat restvärde vet du exakt hur mycket bilen kommer att kosta dig, men i de flesta fall är restvärde inte fastställt från start, utan kan förändras.

Risker med privatleasing

Privatleasing kommer inte bara med fördelar, utan även med nackdelar och risker som är viktiga att veta om. 

  • Svårigheter att avsluta/lämna över avtalet 
  • Du kan bli skyldig att betala för slitage
  • Du har en begränsad körsträcka att anpassa dig efter
  • Räntan kan inte dras av i deklarationen
  • Du äger inte bilen