Vad är ett saneringslån?

Saneringslån kan också kallas för samlingslån. Samlingslån innebär att du som redan är skuldsatt samlar flera olika lån till ett enda större lån – ett “ihopbakslån”. Kärt barn har många namn.

Tanken med ett saneringslån är att betala av dina mindre och dyrare lån med ett större lån där räntan är lägre och amorteringstiden längre. Att samla sina lån kan ibland kallas för att “sanera skulder”.

Ordet sanering i samband med lån handlar om möjligheten att göra en skuldsanering. 

Skuldsanering utan Kronofogden

Den legala processen för skuldsanering är möjligheten att hos Kronofogden ansöka om efterskänkning av dina skulder under förutsättning att du under en period lever på ett existensminimum.

Du kan undvika behovet av en juridisk skuldsanering om du betalar dina små krediter med ett större lån via ett samlingslån.

Vilka banker erbjuder samlingslån?

Ett saneringslån, eller samlingslån, är i grund och botten ett blancolån som lämnas utan någon säkerhet. De flesta långivare som normalt sett beviljar privatlån kan också erbjuda ett samlingslån. Som syfte vid låneansökan anges att du vill “samla skulder”. 

Vid saneringslån kan en tjänst som Zmarta[sponsrat] direkt skicka din förfrågan till särskilda långivare som specialiserat sig på samlingslån – och därmed ökar dina chanser att beviljas samlingslån. Eller så vet långivaren att du kommer ansöka trots skuldsättning vilket därmed inte påverkar din låneansökan negativt.

Nästan alla långivare vi har granskat erbjuder samlingslån. Även hos dessa behöver du enbart ange att du vill samla dina lån i samband med att du ansöker.

Om du vill matcha din ekonomi med potentiella långivare kan du använda vår kostnadsfria jämförelsetjänst. Ingen kreditupplysning krävs.

Vanliga frågor

Kan jag beviljas skuldsaneringslån trots att jag är hos Kronofogden?

Jag är arbetslös och vill ta ett samlingslån, går det?

Erbjuder Svea Ekonomi saneringslån?

Krävs det någon säkerhet för att beviljas saneringslån?