Såhär löser du ut din leasingbil

Av någon anledning så vill du bli av med din leasade bil. Kanske har du en förändrad ekonomi, du vill sälja den själv eller så vill du helt enkelt äga bilen istället för att leasa den.

Oavsett varför du vill lösa ut din privatleasing i förtid behöver du först och främst ta reda på om du har några särskilda villkor i ditt avtal. 

Privatleasing har många luriga avtal och paragrafer som vi har gått igenom i vår artikel här. Tänk därför på att det kan finnas särskilda avgifter i samband med att du löser din leasing.

Vad kostar det att lösa ut leasing i förtid?

När du skriver på ett leasingavtal för en bil – oavsett om det är privat eller som företag – beräknar handlaren ett restvärde på bilen. Mellanskillnaden mellan bilens “nypris” och restvärdet ingår i den totala leasingavgiften som erläggs över leasingperioden.

Beräknat restvärde

Vid ett privatleasingavtal har du inte ett “garanterat restvärde” utan just ett “beräknat restvärde”. Det innebär att efter leasingperioden är du inte garanterad att köpa loss bilen för det garanterade restvärdet utan handlaren gör en värdering på bilen vid köptillfället och det är priset du får betala för den.

Värdet på en ny bil faller brant den första tiden på ett leasingkontrakt medan leasingavgifterna är linjära. Vid lösen av en leasingbil i förtid förekommer en mellanskillnad mellan bilens värde och erlagda leasingavgifter som du får betala.

Lösenpris

Om du har ett år kvar av ditt privatleasingavtal och vill köpa ut din bil kommer bilhandlaren göra en värdering av bilen vid lösentillfället. Då tar de fram ett marknadspris vilket motsvarar vad de hade fått av en annan bilköpare. 

Av vår erfarenhet lämnar bilhandlare sällan rabatter och priset är oftast inte särskilt förhandlingsbart. Möjligen kan de sträcka sig till att rabattera en ny uppsättning däck eller ett serviceavtal. Förvisso kan ett serviceavtal kan vara skönt att ha om bilen är relativt ny.

Lån för att lösa ut leasingbil

Din bilhandlare har möjlighet att erbjuda lån när du vill köpa loss din leasingbil men vår uppfattning är att du bör jämföra räntan och villkoren innan du accepterar deras lån. Du kan därför ta in en jämförelse av t.ex. Zmarta [reklam] som erbjuder jämförelse av absolut flest banker med både lång och kort amorteringstid. Du väljer helt enkelt det lån där du får lägst månadskostnad.

Fördelarna med att lösa ut din leasingbil

Vår bedömning är att privatleasingavtal är till stora nackdelar för konsumenter och lagstiftningen är framförallt till fördel för leasinggivare. Det är många villkor som inte hade varit accepterade vid andra typer av affärer i Sverige. 

Argumentet att privatleasing har blivit populärt är av samma skäl det också är populärt med andra former av dyra lån och krediter – privatleasing beviljas relativt frikostigt och när avtalet väl är tecknat har kunden ingen som helst ångerrätt eller möjlighet att lösa ut sig.

Om du hamnat i en situation där leasingbilen är för dyr för din ekonomi är det fördelaktigt att faktiskt köpa ut den trots allt.

Genom att ta ett privatlån över längre amorteringstid, säg 10 år, kan du enkelt få ner din månadskostnad och om det inte räcker så säljer du bilen och löser lånet eller använder pengarna till annat. 

Ett privatlån när du köper bil, även om du löser ut en privatleasingbil, innebär möjlighet till ränteavdrag och en mer transparent jämförelse av räntor.