Vad är UC?

UC är bankernas upplysningscentral. De ger alla myndiga i Sverige ett kreditbetyg och samlar in lån och skulder som registreras hos olika långivare. Genom insamlingen och inrapporteringen från låneinstitut utgör de en väsentlig aktör för kreditbedömning vid utlåning.

Å andra sidan finns det inte bara UC en långivare använder sig av när de prövar din låneansökan. Företag som Creditsafe och Bisnode konkurrerar med UC när det gäller att skapa underlag för kreditbedömningar. 

Varför görs förfrågningar hos UC?

Det är stipulerat i lag att långivare ska iaktta god kreditgivningssed när de lånar ut pengar. De ska alltså inte låna ut pengar till de som uppenbart saknar förmåga att betala tillbaka dem. För att göra en bedömning om låntagarens återbetalningsförmåga behövs därför olika verktyg.

Ett av de verktyg som används för att bedöma ditt låneutrymme är en kreditupplysning från UC. En kreditupplysning från UC ger banken aktuella skuldsaldon, betalningsanmärkningar hos Kronofogden såväl som antal förfrågningar hos UC samt ett riskbetyg.

Banken ska inte enbart bedöma utifrån UC men det är ett objektivt och relevant underlag med mycket nyttig information om dig som låntagare.

Påverkas mitt kreditbetyg av förfrågningar?

Det finns mycket att diskutera kring det här med många förfrågningar hos UC och hur det påverkar ditt kreditbetyg. Det här är något UC själva skriver om. De går också djupare in på hur kreditförfrågningar bedöms.

En upplysning hos UC syns t.ex. inte hos Bisnode eller Creditsafe varför deras kreditbetyg inte beaktar UC. För de flesta banker är dock UC den absolut vanligaste upplysningen – och så även hos andra företag.

Ditt kreditbetyg riskerar att sänkas av för många förfrågningar på kort tid hos UC. Skälet till det är att långivarna inte kan se huruvida du faktiskt tagit ett lån eller inte. Det visar också på en hög kreditkvalitet vilket kan medföra en högre skuldsättning och därmed högre risk.

Undvika kreditupplysningar

Vill du undvika för många upplysningar men ändå kunna jämföra räntor hos flera långivare bör du använda en tjänst som jämför flera långivare på en enda UC. Istället för att göra flertal slagningar mot UC lämnas det istället ut omfrågandekopior till flera långivare vilket inte påverkar ditt kreditbetyg.

Går det att låna trots många förfrågningar?

Självklart. Det är inte enbart antal förfrågningar som utgör ditt kreditbetyg. Ditt kreditbetyg är uppbyggt av en mängd olika parametrar såsom inkomst, historisk inkomst, skuldsättning, boendeform, civilstatus, betalningsförmåga och saldo hos Kronofogden.

Det du behöver få en bra bild av är därför hur din privatekonomi mår i allmänhet. Har du redan idag flera skulder kanske samlingslån är mer aktuellt, eller om du har låg inkomst så kanske du inte bör låna ytterligare pengar utan istället fundera på ett karriärlyft eller sparande.

Om du trots dessa tips bedömer att du är i behov av att låna pengar finns det långivare som inte vänder sig till UC. Därmed spelar antal förfrågningar hos UC ingen roll för din låneansökan.