Att privatleasa en bil innebär att du hyr en bil under en förutbestämd period. Det vanligaste är att du hyr bilen under loppet av några månader, men även år är vanligt förekommande. I samband med din privatleasing kommer företaget att ta en kreditupplysning på dig. Eftersom en privatleasing inte är ett lån, utan en hyra, kommer målet med kreditupplysningen inte vara densamma.
När du tar ett lån tas kreditupplysningen i syfte för att se att du kan betala tillbaka. Ett lån kommer även att stjäla en viss del av det låneutrymme du har, något som en privatleasing inte gör. Kreditupplysningen vid privatleasing kan istället jämföras med samma upplysning som tas när du köper ett mobilabonnemang.
Vid en kreditupplysning för leasing kommer företaget bland annat att titta på hur den historiska inkomsten ser ut för dig. Här tittar de även på eventuella betalningsanmärkningar och om du har någon skuld hos Kronofogden i dagsläget. Dina chanser att få leasa är goda om du har en inkomst som är rimlig i förhållande till månadskostnaderna.
Med en kreditupplysning kan leasingföretaget se hur din ekonomiska situation ser ut. Det finns flera saker som kan påverka resultatet, till exempel om du har många lån och skulder sedan tidigare eller om du har betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Ju fler anmärkningar din kreditupplysning visar, desto sämre kreditvärdighet kommer du också att få. En dålig kreditvärdighet kan göra det svårare att få ett lån beviljat och göra det svårare för dig att privatleasa en bil.
Det finns flera orsaken till varför du kan bli nekad privatleasing och du har alltid rätt att få reda på varför. Genom att samla lån och skulder, öka inkomsten eller bli av med skulder hos Kronofogden kan du dock öka din kreditvärdighet igen. Det kan däremot ta lite tid och därför kan du behöva vänta några månader innan du ansöker på nytt.
Många kreditupplysningar kan också vara en orsak till att din kreditvärdighet är sämre. I dessa fall kan det vara lönt att privatleasa hos ett företag som inte använder sig av Upplysningscentralen, även kallad UC. Nyttjanderätten förverkas om du inte kan betala och det innebär således en liten risk för bilhandlaren.
Det finns ingen gräns för hur många kreditupplysningar som är för mycket, men ju fler kreditförfrågningar du har på ditt namn, desto svårare kommer det bli för dig att få ett lån eller privatleasing beviljad. Den sämre kreditvärdigheten kan också bidra till att du får ett lån, men att du inte får låna det fullständiga belopp som du vill ha eller att räntan är högre.
Det bästa är att försöka ha så få förfrågningar som möjligt innan du ansöker. En förfrågan syns kvar på din kreditupplysning i hela 12 månader och påverkar den negativt.