🏎 Billån

Hur mycket kan jag låna?

I samband med att du ska låna till bil görs en kreditprövning. En kreditprövning innebär att långivaren tar ut en kreditupplysning, antingen från UC eller ett företag som Bisnode.

Kreditprövningen innebär att de ska bedöma om du har råd att återbetala lånet eller inte. Det är din privatekonomi som avgör hur mycket du beviljas i billån och därmed hur dyr bil du kan köpa.

Ett billån innebär att du ska ha 20 % i kontantinsats, vilket skiljer sig mot ett privatlån. Ett privatlån kan användas för att köpa en bil och du har inget krav på kontantinsats.

Fördelen med ett billån är att du oftast får låna en större summa till en lägre månadskostnad.

Långivaren har säkerhet i bilen vilket gör kreditrisken lägre och du har ofta möjligheten att låna mot ett restvärde i bilen vilket innebär att en bil för 500 000 kr enbart skall amorteras ner till 250 000 kr. Det sänker månadskostnaden.

Vill du räkna ut hur mycket du kan ta i billån kan du använda vår kalkylator för privatlån.

Räkna ut hur mycket du kan låna med privatlån här

Hur fungerar billån?

Ett billån är ett lån som tas i ditt namn med bilen som säkerhet. Lånet tas i samband med att du ska köpa bil men du behöver inte ta lånet som erbjuds från bilhandlaren eller bilmärket.

Ett billån går att hitta hos de flesta banker och innan du letar bil ska du därför fixa ett lånelöfte. Ett lånelöfte innebär att banken gjort en kreditprövning och räknat fram hur mycket du kommer att beviljas i billån. Ett lånelöfte är bra att ha med sig när du ska leta bil och vill veta på förhand vilken budget du ska förhålla dig till.

Restvärde
Ett billån kan läggas upp med restvärde. Restvärde innebär att du sänker din månadskostnad för lånet men efter löptiden kvarstår en skuld på bilen. Du kan då lösa eller förlänga lånet.

Tips Billån på nyare bilar brukar läggas upp över 36 månader med 50 % restvärde samt en kontantinsats på 20 %. Det här medför att din månadskostnad för en ny bil blir relativt låg.

Våra senaste artiklar