Privatlån

Vad är blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Ordet kommer från latin in-blanco och syftar på att något ges “i blindo”. Numera kallas blancolån vanligtvis för privatlån.

Vad-är-blancolån 2
Den här artikeln kan innehålla länkar avsedda för marknadsföring. För att veta mer om vår reklam- och annonseringspolicy klickar ni här.

Ett blancolån kan tecknas hos banker eller kreditinstitut som är godkända hos Finansinspektionen. 

Ett blancolån kan kallas för konsumtionslån då lånet inte är knutet till ett specifikt köp. Det är fritt att använda pengarna till vad du vill (sålänge det är lagligt såklart). Vid ansökan kan du ändå behöva ange ett syfte med lånet.

Utöver syftet ska du ange din inkomst, anställningsform och personnummer vid din ansökan.

Syftet med lånet kan du ändra utan att meddela banken när lånet väl är godkänt och utbetalt. 

Kreditupplysning med UC?

De flesta banker gör en upplysning mot UC innan du blir godkänd för ett blancolån. 

UC är bankernas upplysningscentral och kreditupplysningen innehåller uppgifter om din taxerade inkomst, andra krediter och om du har skulder hos kronofogden.

Få lån trots betalningsanmärkning?

En jämförelse av bankernas lånevillkor vid Blancolån

Det finns långivare som erbjuder blancolån (privatlån) trots en betalningsanmärkning. Merparten av bankerna kommer dock att neka en sådan ansökan.

Vilka banker accepterar betalningsanmärkningar vid blancolån?

BankTillåter betalningsanmärkning
SwedbankNej
NordeaKanske
SEBNej
HandelsbankenNej
SBABNej
Danske BankNej
SkandiaNej

En väg runt det här är att använda en medsökande till lånet. Då blir ni solidariskt betalningsansvariga för skulden om du inte klarar betala tillbaka den.

Det finns också låneföretag som kan gå igenom hela din ekonomi och därför bortse från en betalningsanmärkning. Här gäller dock att du har betalat skulden som föranlett anmärkningen så den inte bedöms som “aktiv”.

Möjligheterna att få låna när du redan hamnat hos Kronofogden är mycket lägre än om du agerar proaktivt. 

TIPS! Undvik skuldfälla

En god ordning på sin ekonomi och bättre kunskap om vilka lån och krediter du ska välja kan vara ett par enkla steg till en bättre kreditvärdighet. Framförallt ska du aldrig “chansa” när du lånar. Ansök endast om så mycket i lån du kan betala tillbaka.

Så hur kan du hitta blancolån som passar just dig bäst?

Jämför blancolån

Det finns en uppsjö av lånejämförelser och låneförmedlare på den Svenska marknaden. 

Vissa låneförmedlare agerar som en förmedlare till förmedlaren och vissa har inte ens tillstånd att utöva sin verksamhet. 

Till din fördel finns en marknad med hög konkurrens där långivare behöver tävla med varandra om att ge dig den lägsta räntan och de bästa villkoren. 

Några av våra bästa tips när du jämför blancolån är följande

  • Välj inte bara att gå på den lägsta angivna räntan.
  • Tillkommer uppläggningsavgift eller fakturaavgift? Välj att sortera på effektiv ränta så tas hänsyn till dessa kostnader.
  • Signeras avtal med BankID eller behöver avtalet komma hem på papper? Räkna med ett par veckor i hantering för lånet att betalas ut om de inte godtar digital signering.
  • Vad är det för typ av amortering? Rak eller annuitet? Beroende på vilken typ av amortering så utgör månadsbeloppet en högre eller lägre del som amorterar skulden.

När du ska jämföra lån rekommenderar vi Zmarta.

Jämför lån med Zmarta

Jämför upp till 30 långivare

Enbart en kreditupplysning

Låna till vad du vill

Ansök på Zmarta.se

Zmarta är en registrerad låneförmedlare med upp till 30 banker och långivare kopplade till tjänsten. Deras ansökningsprocess är snabb, du får löpande låneerbjudanden under 24 timmar och väljer till slut den som passar dig bäst. Endast en kreditupplysning görs!

Lägsta räntorna på lån

Få erbjudanden om lån och krediter direkt till din e-post.

Missa inget aktuellt erbjudande för marknadens lägsta räntor och lånerbjudanden.