Artiklar / Privatlån

Saneringslån för dig som har skulder

Redaktionen / 2021-05-28

Ett saneringslån, eller samlingslån, är ett lån specifikt anpassat för dig som redan har skulder att lösa. Vi har tagit reda på hur det fungerar.

En familj med mamma, pappa och två barn
Foto av Jopwell från Pexels

Det här inlägget kan innehålla marknadsföring och reklam för krediter och lån. Vi samarbetar med ett antal långivare vars innehåll och ansökningar kan länkas vidare från det här inlägget. Vill du veta mer om hur vi får våra intäkter kan du göra det i vår annonseringspolicy.

Vad är ett saneringslån?

Saneringslån kan också kallas för samlingslån. Samlingslån innebär att du som redan är skuldsatt samlar flera olika lån till ett enda större lån – ett “ihopbakslån”. Kärt barn har många namn. Tanken med ett saneringslån är att betala av dina mindre och dyrare lån med ett större lån där räntan är lägre och amorteringstiden längre. Att samla lånen kan ibland kallas för att “sanera dina skulder”.

Ordet sanering i samband med lån handlar om möjligheten att göra en skuldsanering. Skuldsanering är möjligheten att hos Kronofogden ansöka om efterskänkning av dina skulder under förutsättning att du under en period lever på ett existensminimum. Du kan undvika behovet av en juridisk skuldsanering om du tar tag i dina små krediter och samlar ihop dessa till ett större lån via ett samlingslån.

Saneringslån via jämförelsetjänsten Zmarta

© Zmarta.se
Glöm inte ange att du vill lösa nuvarande lån när du ansöker om ett samlingslån

När du ansöker om saneringslån ska du ange att du vill lösa befintliga lån. När du gör det valet får du betydligt bättre villkor på det lån som du ansöker om – därför att du inte planerar att utöka ditt totala lån, utan enbart vill samla dem.

Du kan ansöka om ett samlingslån på upp till 700 000 kr hos Zmarta här.

Vilka banker erbjuder saneringslån?

Ett saneringslån, eller samlingslån, är i grund och botten ett blancolån som lämnas utan någon säkerhet. De flesta långivare som normalt sett beviljar privatlån kan också erbjuda ett samlingslån. Som syfte vid låneansökan anges att du vill “samla skulder”. Då kan en tjänst som Zmarta direkt skicka din förfrågan till särskilda långivare som specialiserat sig på samlingslån – och därmed ökar dina chanser att beviljas samlingslån. Eller så vet långivaren att du kommer ansöka trots skuldsättning vilket därmed inte påverkar din låneansökan negativt.

Nästan alla långivare vi har granskat erbjuder samlingslån. Även hos dessa behöver du enbart ange att du vill samla dina lån i samband med att du ansöker. Om du vill att vi hittar passande lån till dig och få dessa skickade direkt till din e-post kan du göra det kostnadsfritt i vår sökmotor för lån.

Vanliga frågor om saneringslån

Jag är hos kronofogden, kan jag ändå beviljas ett saneringslån?

© Kronofogdemyndigheten.se
Ansök om ett samlingslån innan dina skulder hamnar hos Kronofogden.

En betalningsanmärkning som inte längre är aktiv hos kronofogden bör inte påverka dina möjligheter att beviljas ett samlingslån för att sanera dina skulder. Alla långivare anger vilka villkor som gäller för deras samlingslån och vissa är striktare än andra när det kommer till hur ditt utdrag hos kronofogden får se ut. Väldigt få långivare accepterar en aktiv betalningsanmärkning hos Kronofogden. En aktiv betalningsanmärkning är en skuld som ännu inte är betald – så betala allt du har hos Kronofogden innan du funderar på ett samlingslån.

Se därför till att du samlar dina skulder INNAN du hamnar hos Kronofogden. På så sätt ökar du dina möjligheter att på egen hand sanera dina skulder med hjälp av ett samlingslån.

Jag är arbetslös och vill ta ett samlingslån, går det?

Alla långivare vi känner till kräver en stadig inkomst för att beviljas ett lån. Och det tycker vi är sunt. Det ska finnas en ekonomisk möjlighet att återbetala lånen som beviljas. Därmed är det inte sagt att endast en anställning utgör en stadig inkomst. 

En helhetsbild av din ekonomi måste göras för att veta om du beviljas ett lån. Arbetslöshet är normalt sett en övergående situation och du kan mycket väl ha en stadig inkomst under tiden du är arbetslös. Det kan vara genom A-kassa, inkomstförsäkring eller att du är student och därmed har studiebidrag och lån. Eller så kanske du har en sambo som kan försörja er vilket gör att hushållet kan beviljas ett samlingslån istället för dig. Då tar långivaren hänsyn till att ni är två som söker lånet och inte bara en.

Om skribenten

Vår redaktion skriver artiklar och gör reportage som riktar sig till Sveriges låntagare. Tillsammans bidrar vi till en bättre kreditgivning genom relevanta lån till bra villkor.