Privatlån

Saneringslån för dig som är skuldsatt

Ett saneringslån ("Samlingslån") samlar dina dyra små lån och krediter till ett lån. Genom att samla dina lån kan du sanera dina skulder på egen hand - innan det blivit för sent.

saneringslan
Den här artikeln kan innehålla länkar avsedda för marknadsföring. För att veta mer om vår reklam- och annonseringspolicy klickar ni här.

Saneringslån kan också kallas för samlingslån. Samlingslån innebär att du som redan är skuldsatt samlar flera olika lån till ett enda större lån – ett “ihopbakslån”. Kärt barn har många namn. Tanken med ett saneringslån är att betala av dina mindre och dyrare lån med ett större lån där räntan är lägre och amorteringstiden längre. Att samla lånen kan ibland kallas för att “sanera dina skulder”.

© Zmarta.se
Ange samlingslån när du jämför lån på Zmarta.se

Hur går det till att få ett samlingslån?

Ett samlingslån är i grund och botten ett blancolån som lämnas utan någon säkerhet. De flesta långivare som normalt sett beviljar privatlån kan också erbjuda ett samlingslån. Som syfte vid låneansökan anges att du vill “samla skulder”. Då kan en tjänst som Zmarta direkt skicka din förfrågan till särskilda långivare som specialiserat sig på samlingslån – och därmed ökar dina chanser att beviljas samlingslån. Eller så vet långivaren att du kommer ansöka trots skuldsättning vilket därmed inte påverkar din låneansökan negativt.

Samlingslån utan UC

Sannolikheten att långivare inte kräver UC vid ansökan om ett samlingslån är närmast obefintlig. De allra flesta långivare behöver ta en UC, eller i vissa fall en Bisnode, för att säkerställa att den information du lämnar vid ansökan är korrekt. En kreditupplysning följer också av lagen om lämnande av konsumentkrediter. 

Därmed är det inte sagt att din UC är avgörande för att beviljas ett samlingslån.

De som ansöker om ett samlingslån är redan skuldsatta och det är en av flera faktorer som långivarna har med sig när de hanterar låneansökningar. Därför ska du uppge så tydlig och ärlig information som möjligt när du ansöker om ett samlingslån. Om du är tydlig och rak i din ansökan kommer UC:s kreditupplysning knappast påverka vilket beslut som fattas.

Jag är hos Kronofogden, kan jag beviljas ett samlingslån?

© Kronofogdemyndigheten.se
Ansök om ett samlingslån innan dina skulder hamnar hos Kronofogden.

En betalningsanmärkning som inte längre är aktiv hos kronofogden bör inte påverka dina möjligheter att beviljas ett samlingslån för att sanera dina skulder. Alla långivare anger vilka villkor som gäller för deras samlingslån och vissa är striktare än andra när det kommer till hur ditt utdrag hos kronofogden får se ut. Väldigt få långivare accepterar en aktiv betalningsanmärkning hos Kronofogden. En aktiv betalningsanmärkning är en skuld som ännu inte är betald – så betala allt du har hos Kronofogden innan du funderar på ett samlingslån.

Se därför till att du samlar dina skulder INNAN du hamnar hos Kronofogden. På så sätt ökar du dina möjligheter att på egen hand sanera dina skulder med hjälp av ett samlingslån. 

Jag är arbetslös och vill ta ett samlingslån, går det?

Alla långivare vi känner till kräver en stadig inkomst för att beviljas ett lån. Och det tycker vi är sunt. Det ska finnas en ekonomisk möjlighet att återbetala lånen som beviljas. Därmed är det inte sagt att endast en anställning utgör en stadig inkomst. 

En helhetsbild av din ekonomi måste göras för att veta om du beviljas ett lån. Arbetslöshet är normalt sett en övergående situation och du kan mycket väl ha en stadig inkomst under tiden du är arbetslös. Det kan vara genom A-kassa, inkomstförsäkring eller att du är student och därmed har studiebidrag och lån. Eller så kanske du har en sambo som kan försörja er vilket gör att hushållet kan beviljas ett samlingslån istället för dig. Då tar långivaren hänsyn till att ni är två som söker lånet och inte bara en.

Jämför lån med Zmarta

Jämför upp till 30 långivare

Enbart en kreditupplysning

Låna till vad du vill

Ansök på Zmarta.se

Zmarta är en registrerad låneförmedlare med upp till 30 banker och långivare kopplade till tjänsten. Deras ansökningsprocess är snabb, du får löpande låneerbjudanden under 24 timmar och väljer till slut den som passar dig bäst. Endast en kreditupplysning görs!

Lägsta räntorna på lån

Få erbjudanden om lån och krediter direkt till din e-post.

Missa inget aktuellt erbjudande för marknadens lägsta räntor och lånerbjudanden.