Artiklar / Fordonslån

Hur lånar du vid köp av begagnad bil?

Redaktionen / 2021-05-28

Går du i tankarna på att köpa en begagnad bil har vi tagit reda på allt om det nya billånet Blipp och hur du gör för att låna till en begagnad bil.

Det här inlägget kan innehålla marknadsföring och reklam för krediter och lån. Vi samarbetar med ett antal långivare vars innehåll och ansökningar kan länkas vidare från det här inlägget. Vill du veta mer om hur vi får våra intäkter kan du göra det i vår annonseringspolicy.

Vill du testa billånet från Blipp helt utan kostnad? Klicka här och ange koden ad2020 så slipper du startkostnaden.

På Blocket är nu kvoten mellan privata bilsäljare och bilhandlare uppe i 15,4 % av bilannonser från privatpersoner mot 84,6 % som utgörs av bilhandlare. En bilhandlare kan idag erbjuda bekvämligheter till bilköpare som en privatperson inte kan såsom billån, garanti och försäkring.

Lägger du som privatperson ut din bil till försäljning på Blocket idag kan du räkna med att det är bilhandlare som hör av sig för att köpa din bil. När bilen sedan återsäljs hos bilhandlaren har den blivit betydligt dyrare än om du själv lyckats sälja bilen privat.

Vad är skillnaden mellan att köpa bil privat och av bilhandlare?

Bilhandlare lägger på vinst vilket höjer priset

En bilhandlare lägger på åtminstone 20% i nästa led för att få tillräcklig marginal på affären. Den här marginalen behöver bilaffären ha på sina begagnade bilar för att täcka ökade kostnader som blir genom att de som företag säljer till privatpersoner.

  • De ska ansluta sig till MRF vilket ger ett års garanti på bilen
  • Varudeklarera bilen är krav för att ta ett billån
  • De städar och tvättar bilarna
  • De ska kunna skicka med tex extra däck

Så ja, givetvis har bilhandlare andra kostnader men de erbjuder också köparna en större trygghet än om du som privatperson säljer din bil till en annan privatperson.

Köplagen gäller mellan privatpersoner vid bilköp – inte konsumentköplagen

Vid försäljning av bilar mellan privatpersoner gäller köplagen och därför säljs bilar i “befintligt skick” helt i enlighet med lagen. Som köpare har du ingen trygghet när bilen väl är köpt. Skulle det efter en vecka visa sig att bromsarna är helt slut eller att nån slang läcker på bilen kan du inte åberopa dessa fel mot säljaren. Det blir ett kostsamt verkstadsbesök och utgör för de flesta en osäkerhet de inte vill ha vid sitt bilköp.

Så vad finns det för lösning som gör att du kan få så bra betalt som möjligt för din bil OCH ge köpare samma trygghet och smidighet som de får av en bilhandlare?

Jo, lösningen kallas blipp och vi har granskat deras erbjudande för att ta reda på hur det fungerar.

Vad är Blipp?

En bild på Blipp billåns hemsida
© Blipp.se

Blipp är ett finansbolag som kan både bilar och lån. Deras erbjudande är att du som säljare av en begagnad bil kan erbjuda ett förmånligt billån med låg ränta, garanti och försäkring. Ett komplett paket som annars brukar vara fördelar som endast erbjuds av bilhandlare.

När du säljer din bil via Blipp

Du lägger enkelt till din bil på Blipp.se här. Allting sköts digitalt så inga avtal fram och tillbaka – endast BankID är nödvändigt.

  1. Du får tillbaka en exempeltext du lägger in i din bilannons som du har t.ex på Blocket eller Facebook Marketplace.
  2. När du har spekulanter eller köpare på bilen så ber du dem att logga in via Blipp för att ta affären vidare därifrån.
  3. Genom att använda Blipp när du ska sälja får du enbart verifierade köpare (de behöver logga in med Bank ID) och du vet att de kommer med ett lånelöfte som finansierar bilköpet.

I samband med visning på bilen kan Blipps kundtjänst vara med över Facetime/telefon för att vara behjälpliga med att svara på frågor. De kan bilar och gör mängder av bilaffärer – det är perfekt för någon som inte kan bilar och själv ska antingen köpa eller sälja bil.

När affären är klar

Om ni kommit överens om pris och skick signeras köpeavtalet på bilen digitalt och ni får hjälp med ägarbytet och betalningen. Som säljare får du snabbt över pengarna genom Trustlys direktöverföring och har du restskulder på bilen tar Blipp hand om dessa åt dig. Du behöver inte göra någonting.

Vad kostar Blipp?

Blipp tar normalt en fast kostnad om 6 995 kr som bakas in i din totala lånekostnad. Då ingår 1 års garanti, rulla ut försäkring och ett billån till förmånlig ränta. Med hänsyn till detta blir Blipps totalkostnad för ett billån därför mycket lägre i jämförelse med vad bankerna i regel erbjuder.

Hur seriösa är Blipp?

Vår bedömning är att Blipp i allra högsta grad är ett seriöst företag. De erbjuder en ny typ av tjänst på marknaden som ska få igång bilförsäljningen mellan privatpersoner igen och kapa bilhandlaren som mellanhand. 

Tjänsten har inte funnits ute särskilt länge men av de få recensioner som går att hitta på t.ex. Facebook vittnar kunderna om ett högt betyg! Omsättningen under 2019 blev 25 mkr med ett litet minus men det är ändå mer än en fördubblad omsättning mot året innan.

Det här företaget kommer definitivt ta en betydande andel på marknaden med nöjda kunder och idéen med att kapa mellanhänder vid begagnat bilköp är kanon. Mängden oseriösa bilhandlare har senaste åren blivit fler, så varför inte helt enkelt dra nytta av Blipp och köpa din nästa begagnade bil av en privatperson istället?

Vill du testa billånet från Blipp helt utan kostnad? Klicka här och ange koden ad2020 så slipper du startkostnaden.

Om skribenten

Vår redaktion skriver artiklar och gör reportage som riktar sig till Sveriges låntagare. Tillsammans bidrar vi till en bättre kreditgivning genom relevanta lån till bra villkor.