Privatlån

Jämför och hitta det bästa privatlånet för dig. Oavsett vad du behöver låna till har vi smarta tips, verktyg och genomgångar som hjälper dig hitta rätt.

Vanliga frågor om privatlån

Ett privatlån är ett lån som ges utan säkerhet. Du kan använda ditt privatlån till nästan vad du vill vilket skiljer sig mot säkerställda lån. Ett billån eller bostadslån är typiska exempel på säkerställda lån eftersom det du köper ställs i pant för lånet. Ett privatlån ges “in-blanco” vilket är ett latinskt ord för att det ges utan krav på säkerhet. Blancolån är också ett annat namn för ett privatlån - mer vanligt förr.

Vad du kan få i privatlån beror dels på din inkomst och dels på hur många andra lån du har. Precis som vid andra lån är banken skyldig att iaktta god kreditgivningssed vilket innebär att du inte får låna mer än vad du klarar av att betala tillbaka. En del i en sådan beräkning är därför att kolla upp din inkomst och dina andra skulder. Det görs en förenklad variant på en “kvar att leva på kalkyl” som fastställer hur stor disponibel inkomst du har att betala av ditt lån med. En kortare amorteringsplan innebär högre amortering och påverkar din disponibla inkomst negativt. Du har oftast större chans att beviljas en medellång amorteringstid på ditt privatlån men får räkna med en högre räntekostnad. Använd dig av vår kalkylator om du enkelt vill få en ungefärlig bild av hur mycket du kan låna.

Det går att få privatlån under förutsättning att du har en stadigvarande inkomst. Vissa långivare godkänner t.ex. A-kassa eller annan inkomstförsäkring vid lån. Det beror alltså på vad du har för typ av ersättning under din arbetslöshet. Vi har skapat en lista över långivare som accepterar alternativa inkomster vid arbetslöshet när du behöver låna.

En viktig förutsättning vid konsumentkrediter till privatpersoner är att de ska återbetalas. Det kravet går åt båda håll. Alltså att långivare inte lämnar så pass oskäliga villkor och höga avgifter att låntagaren inte kan förväntas betala tillbaka skulden. Likväl gäller det för låntagaren att kunna och vilja betala tillbaka sina lån. Med det sagt finns det under särskilda omständigheter möjlighet att få amorteringsfrihet på sitt privatlån. Coop erbjuder en amorteringsfri månad varje år, och vissa andra har samma villkor också. Annars är det vanligaste att du kan beviljas tillfällig amorteringsfrihet för att ordna upp din privatekonomi. Trots allt vill långivarna att du över tid ska klara betala deras lån.