👪 Privatlån

Hur mycket kan jag låna?

Den främsta faktorn som avgör hur mycket du kan låna i privatlån är ditt kreditbetyg. Ditt kreditbetyg bygger på din inkomst, andra lån och vilken kreditrisk du har. Har du en stabil inkomst de senaste två åren, utan betalningsanmärkningar och inga andra skulder är dina möjligheter att ta ett privatlån väldigt goda.

För långivarna gäller god kreditgivningssed varför de inte får bevilja större lån än vad du klarar att betala tillbaka. Ett riktmärke kan vara att låna upp till halva din årsinkomst, men det vanligaste är att göra en “kvar att leva på kalkyl” (KALP).

En KALP räknar ut din disponibla inkomst, drar bort levnadsomkostnader och fasta kostnader och visar därefter hur stort belopp du har kvar att återbetala lån med varje månad. Beroende på din inkomst och räntan på lånet kan du därför ha en högre eller lägre månadskostnad på lånet än andra.

Räkna ut hur mycket du kan låna med privatlån här

Vad är en bra ränta?

Räntan som erbjuds vid privatlån är oftast relativt hög. Då banken inte har någon fysisk säkerhet för sitt lån behöver de ta höjd för en ökad risk. Beroende på ditt kreditbetyg kan du få en ränta som är uppåt 20%, men du kan också få en låg ränta på så låg som 2,95%.

Du kan kolla ditt eget kreditbetyg på UC och göra en snabb koll på hur kreditvärdig du är. Det ger dig en fingervisning om vilken ränta du kan förvänta dig. Generellt gäller att hög inkomst, inga tidigare lån eller kreditupplysningar, äger en fastighet och är gift skulle ge dig bankens lägsta ränta.

Det finns ingen bank som riktigt vill redovisa sin snittränta offentligt idag men vår erfarenhet säger oss att en medelinkomst utan betalningsanmärkningar ska vara nöjd med en ränta på runt 5% på sitt privatlån.

Löptiden på ditt privatlån kan också påverka räntan så ett kortare lån innebär en lägre ränta än ett längre lån.

Våra senaste artiklar

blancolån, jämför lån

Vad är blancolån?

samlingslån, saneringslån

Saneringslån för dig som är skuldsatt

facklån, medlemslån

Fördelar med medlemslån