Artiklar / Privatlån

Medlemslån för fackmedlemmar

Redaktionen / 2021-05-27

Medlemslån kan innebära en låg ränta men samtidigt förekommer andra kostnader när du tar ett medlemslån. Vi har sammanställt räntorna på medlemslån för medlemmar i Kommunal, IF Metall och Unionen.

En grupp står samlade med en läsplatta och de är glada
Foto av Jopwell från Pexels

Det här inlägget kan innehålla marknadsföring och reklam för krediter och lån. Vi samarbetar med ett antal långivare vars innehåll och ansökningar kan länkas vidare från det här inlägget. Vill du veta mer om hur vi får våra intäkter kan du göra det i vår annonseringspolicy.

Vad är medlemslån?

Ett medlemslån ges av banker i samarbete med fackförbund. En förutsättning är att du är medlem i ett av de fackförbund som följer av lånevillkoren. De flesta storbanker erbjuder medlemslån, men vad är fördelarna med ett medlemslån istället för ett vanligt privatlån?

Fördelarna med medlemslån

Du får en fast listränta som är framförhandlad av de stora fackförbunden. Det här gäller Unionen, IF Metall, Kommunal och andra förbund med tiotusentals medlemmar. Genom att gå ihop och pressa bankernas räntor kan bankerna därför garantera alla låntagare samma ränta.

Som fackmedlem har du andra fördelar som kommer med ett medlemskap. Det gäller t.ex. inkomstförsäkring, förmånliga försäkringar och olika medlemserbjudande för resor, hotell m.m.

Så ett medlemskap, även om du inte är engagerad i facket kan komma med fördelar, men vad är då nackdelarna i jämförelse mot att ta ett privatlån?

Fördelarna med privatlån istället för medlemslån

Du kan själv förhandla räntan. Genom att använda en tjänst som Zmarta kan du på en kreditupplysning hämta in räntor och villkor från upp till 30 olika låneföretag. Du kan sedan själv välja vilken långivare du vill ansöka hos.

Du betalar ingen fast avgift i form av ett fackmedlemskap. Ett fackmedlemskap (även om det innehåller flera andra fördelar) kan kosta närmare 500 kr per månad. Det motsvarar rätt många % i ränta beroende på hur stort privatlån du väljer att ta. Det finns därför pengar att spara genom att inte kräva ett fackmedlemskap.

Om du behöver låna ett större belopp och inte vill gå med i facket ska du definitivt välja ett privatlån. Den största jämförelsetjänsten på marknaden är Zmarta och det är också de som får högst betyg hos oss.

Vi betygsätter alla Sveriges långivare och kreditföretag baserat på en mängd av samlade faktorer inklusive kundnöjdhet.

Jämför lån från upp till 30 långivare

Enbart en kreditupplysning

Bästa alternativet till ett medlemslån

Zmarta är en registrerad låneförmedlare med upp till 30 banker och långivare kopplade till tjänsten. Deras ansökningsprocess är snabb, du får löpande låneerbjudanden under 24 timmar och väljer till slut den som passar dig bäst. Endast en kreditupplysning görs!

Villkor för ett medlemslån

Det grundläggande kravet för ett medlemslån är att vara medlem i ett fackförbund. Vilket fackförbund du behöver vara medlem i varierar mellan de olika bankerna (vilket beror på vilket fackförbund de samarbetar med).

Medlemskap i ett godkänt fackförbund

Danske Bank erbjuder lån för dig som medlem i TCO eller ett SAKO förbund. Dessa båda är paraplyorganisationer för följande yrkesförbund:

Lista på yrkesförbund i TCO och SAKO.

Andra banker erbjuder lån till LO-förbunden som IF Metall, Byggnads, Kommunal och många fler.

Bankernas räntor för medlemslån är relativt förmånliga med faktiskt ganska låga räntor. Men som tidigare skrivet kräver också lånet att du betalar medlemsavgiften. Medlemsavgiften är för medlemmar i t.ex. metall relativt hög om du tänker låna ett mindre belopp.

Krav på konto i banken

Det är också vanligt att bankerna kräver att du är lönekund hos banken. Med lönekonto syftas på att du har ett konto som används regelbundet – och ibland också även har ett kort kopplat. Det skulle därför göra det svårt för en kund hos Danske Bank att få ett medlemslån hos Swedbank eftersom båda kräver att du är bankkund.

Normala kreditprövning gäller för medlemslån

Förutom kund- och medlemskapskravet krävs också en godkänd kreditupplysning för ett medlemslån. Du ska ha en fast inkomst och en anställning som varit under en viss sammanhängande tid. Betalningsanmärkningar vid ett medlemslån är troligen inte accepterat (men vi har själva inte prövat).

Ränta på medlemslån

Räntorna är inhämtade per 2020-12-15

Danske Bank3.95%
Swedbank5.30%
Nordea4.90%
SEB4.90%
Bankernas räntor för medlemslån

Om skribenten

Vår redaktion skriver artiklar och gör reportage som riktar sig till Sveriges låntagare. Tillsammans bidrar vi till en bättre kreditgivning genom relevanta lån till bra villkor.