Privatlån

Fördelar med medlemslån

Medlemslån kan innebära en låg ränta, men det följer också med andra kostnader när du funderar på medlemslån. Vi har tagit reda på vad räntan är på bankernas medlemslån.

medlemslan
Den här artikeln kan innehålla länkar avsedda för marknadsföring. För att veta mer om vår reklam- och annonseringspolicy klickar ni här.

Ett medlemslån ges av banker i samarbete med fackförbund. En förutsättning är att du är medlem i ett av de fackförbund som följer av lånevillkoren. De flesta storbanker erbjuder medlemslån, men vad är fördelarna med ett medlemslån kontra privatlån?

 En lägre listränta

Det vanliga är att bankerna erbjuder lägre “fasta” räntor på medlemslån. Istället för att ange ett intervall, såsom vid privatlån kan de utlova en lägsta ränta om din ansökan blir godkänd.

Exempelräntor, medlemslån (2020-12-15)

Danske Bank
3,95 %

Swedbank
5,30 %

Nordea
4,90 %

SEB
4,9 %

Medlemslån är framförhandlade i samarbete med de stora fackförbunden i Sverige vilket är en anledning till att de kan pressa räntan hos bankerna. Samtidigt har banken en fördel i att de som ansöker om lånet är fackanslutna – det innebär ofta en trygg anställning och stadig inkomst.

Räntan är relativt låg – men medlemslån kräver mer för att bli godkänd

Även om räntan är låg är villkoren för ett medlemslån hos någon av bankerna förknippat med flera krav innan du kan beviljas det här. 

Swedbank kräver t.ex. följande:

Du måste vara medlem i ett LO- eller SACO-förbund och varit det i minst 6 månader. Du ska ha eller öppna ett lönekonto i banken. Du ska vara 18 år och ha en regelbunden inkomst, som inte är bidrag, studiemedel eller liknande. Det ska finnas utrymme i din ekonomi att betala kostnaderna som är förknippade med lånet. Du får inte ha några betalningsanmärkningar.” 

https://www.swedbank.se/privat/privatlan-och-krediter/medlemslan.html

Att banken kräver att du förutom medlemskap i facket också öppnar ett konto i banken kan göra att du behöver bestämma om du ens vill bli kund i just den banken bara för du vill låna pengar.

Även Danske Bank kräver att du är kund i banken medan du inte behöver vara kund hos SEB eller Nordea för att ansöka om deras medlemslån.

Blir ett medlemslån billigare än ett privatlån?

I slutändan är detta frågan det handlar om. Den lägre räntan i ett medlemslån ska locka mer än räntor som erbjuds vid de vanliga privatlånen, men ett grundläggande krav för att få ett medlemslån är ett medlemskap i ett fackförbund.

Kostnad för att gå med i facket?

För tjänstemän kostar ett medlemskap i facket cirka 235 kr i månaden hos Unionen, om du tjänar över 25 000 kr i månaden. Ett medlemskap i t.ex. IF Metall är en procentuell andel av lönen upp till ett visst belopp. Den högsta avgiften till IF metall är 622 kr men en snittavgift är cirka 400 kr om du tjänar 25 000 kr i månaden.

Så för att garantera dig en låg ränta på ett privatlån behöver du ett fackmedlemskap. För tjänstemän tycks det finnas en fördel med en låg fackavgift i jämförelse med arbetarnas förbund IF Metall. 

Vad kostar ett medlemslån?

Om du lånar 100 000 kr motsvarar 235 kr per år cirka 2,82 % av lånat belopp. Så för att jämföra:

Medlemslån 100 000 kr på 1 år

Årlig fackavgift 2 820 kr

Ränta, Swedbank 5 300 kr

Totalkostnad 8 120 kr

Årlig ränta8,12 %

Slår du ut lånet över 2 år blir det ännu dyrare, då fackavgiften inte grundar sig i det lånade beloppet, men medlemskapet fortsätter rulla på.

Alternativ till medlemslån med lägre ränta, bättre villkor, och mer frihet

Tanken med medlemslån kan låta bra i teorin, men i praktiken innebär det knappast någon väsentlig fördel mot andra alternativ på marknaden. Hade medlemslånen varit mer kopplade till ett faktiskt medlemskap, såsom över tid, samt erbjudit betydligt lägre räntor än de exempelräntor vi tagit fram, kanske det hade varit en rimlig konkurrens. 

Bekymret för medlemslån är egentligen att det idag finns möjlighet för alla med en stadig inkomst att enkelt göra en lånejämförelse hos t.ex. Zmarta. En lånejämförelser skickar ut din låneförfrågan till en mängd olika långivare, inklusive storbankerna, som får buda på att ge dig den lägsta räntan. 

Vår uppfattning är att du nästan alltid hittar den lägsta räntan i en lånejämförelse. Dessutom görs endast en kreditupplysning precis som när du tar ett medlemslån. Men du får betydligt fler låneerbjudande räknade på just dina förutsättningar. Alltid utan krav på att teckna konto i bankerna dessutom – så du kan ha kvar ditt nuvarande konto.

Jämför lån med Zmarta

Jämför upp till 30 långivare

Enbart en kreditupplysning

Låna till vad du vill

Ansök på Zmarta.se

Zmarta är en registrerad låneförmedlare med upp till 30 banker och långivare kopplade till tjänsten. Deras ansökningsprocess är snabb, du får löpande låneerbjudanden under 24 timmar och väljer till slut den som passar dig bäst. Endast en kreditupplysning görs!

Lägsta räntorna på lån

Få erbjudanden om lån och krediter direkt till din e-post.

Missa inget aktuellt erbjudande för marknadens lägsta räntor och lånerbjudanden.