Billån

Lösa ut leasingbil i förtid – det här gäller

Det går utmärkt att lösa ut en leasingbil i förtid både privat och som företag. Det finns dock en del saker du måste tänka på, vi går igenom ett antal viktiga punkter du inte får missa.

losa-ut-leasingbil-fortid
Den här artikeln kan innehålla länkar avsedda för marknadsföring. För att veta mer om vår reklam- och annonseringspolicy klickar ni här.

Såhär löser du ut din leasingbil

Av någon anledning så vill du bli av med din privatleasade bil. Kanske har du en förändrad ekonomi, du vill sälja den själv eller så vill du helt enkelt äga bilen istället för att leasa den.

Oavsett varför du vill lösa ut din privatleasing i förtid behöver du först och främst ta reda på om du har några särskilda villkor i ditt avtal. 

Privatleasing har många luriga avtal och paragrafer, som vi har gått igenom i vår artikel här, så därför kan det även finnas särskilda avgifter även om du tänker lösa hela leasingen.

Vad kostar det att lösa ut leasing i förtid?

När du skriver på ett leasingavtal för en bil, oavsett privat eller företag, tar handlaren fram ett beräknat restvärde på bilen. Mellanskillnaden mellan bilens “nypris” och restvärdet ingår i den totala leasingavgiften som erläggs över tid. 

Billån med , vi bjuder på kostnaden!

Försäkring ingår

Garanti ingår

Ränta på 3.99 %

Använd koden ad2020

Ja, tack! Jag vill testa blipp!

Vid ett privatleasingavtal har du inte ett “garanterat restvärde” utan just ett “beräknat restvärde”. Det innebär att efter leasingperioden är du inte garanterad att köpa loss bilen för det garanterade restvärdet utan handlaren gör en värdering på bilen vid köptillfället och det är priset du får betala för den.

Beroende på hur marknaden ser ut kan du därför betala mer eller mindre än restvärdet.

Värdet på en ny bil faller brant den första tiden på ett leasingkontrakt medan leasingavgifterna är linjära. Vid lösen av en leasingbil i förtid förekommer en mellanskillnad mellan bilens värde och erlagda leasingavgifter som du får betala.

Om du har ett år kvar av ditt privatleasingavtal och vill köpa ut din bil kommer bilhandlaren göra en värdering av bilen vid lösentillfället, och då är det ett marknadspris som de hade fått av en annan bilköpare du får betala. 

De lämnar sällan rabatt och priset är inte förhandlingsbart. Ett privatleasingavtal är bindande och därför har handlaren inget incitament att låta dig köpa den leasade bilen “billigare” än någon annan kund.

👍 Ett privatlån kan användas för att lösa en leasingbil.

Coop MedMera Bank erbjuder privatlån med förmånlig ränta och andra fördelar såsom amorteringsfria månader m.m

Fördelar med att lösa ut leasingen

Vår bedömning är att privatleasingavtal är till stora nackdelar för konsumenter och lagstiftningen är framförallt till fördel för leasinggivare. Det är många villkor som inte hade varit accepterade vid andra typer av affärer i Sverige. 

Argumentet att privatleasing har blivit populärt är av samma skäl det också är populärt med andra former av dyra lån och krediter – privatleasing beviljas relativt frikostigt och när avtalet väl är tecknat har kunden ingen som helst ångerrätt eller möjlighet att lösa ut sig.

Om du hamnat i en situation där leasingbilen är för dyr för din ekonomi är det fördelaktigt att faktiskt köpa ut den trots allt.

Genom att ta ett privatlån över längre amorteringstid, säg 10 år, kan du enkelt få ner din månadskostnad och om det inte räcker så säljer du bilen och löser lånet eller använder pengarna till annat. 

Ett privatlån när du köper bil, även om du löser ut en privatleasingbil, innebär möjlighet till ränteavdrag och en mer transparent jämförelse av räntor. 

Jämför lån med Zmarta

Jämför upp till 30 långivare

Enbart en kreditupplysning

Låna till vad du vill

Ansök på Zmarta.se

Zmarta är en registrerad låneförmedlare med upp till 30 banker och långivare kopplade till tjänsten. Deras ansökningsprocess är snabb, du får löpande låneerbjudanden under 24 timmar och väljer till slut den som passar dig bäst. Endast en kreditupplysning görs!

Lägsta räntorna på lån

Få erbjudanden om lån och krediter direkt till din e-post.

Missa inget aktuellt erbjudande för marknadens lägsta räntor och lånerbjudanden.