Låna pengar till resa? 5 punkter du behöver ha koll på

Låna till en resa för hela familjen utan att totalt haverera din privatekonomi.

Elin Svensk

2021-07-11 07:07

Det här inlägget kan innehålla marknadsföring och reklam för krediter och lån. Vi samarbetar med ett antal långivare vars innehåll och ansökningar kan länkas vidare från det här inlägget. Vill du veta mer om hur vi får våra intäkter kan du göra det i vår annonseringspolicy.

Utsikt över molnen på en flygresa

För många är resor ett självklart inslag i livet och normalt sett brukar en familj försöka komma iväg en gång per år på en resa. Oavsett om det är en solresa eller en skidresa så är det bra för själ och kropp att byta miljö och komma iväg och göra någonting roligt tillsammans med hela familjen.

Det går däremot inte undgå att konstatera att resor kostar pengar. En charterresa (med allt inkluderat, resa och boende) kan gå på allt från 20 000 – 150 000 kr för en familj beroende på hur många stjärnor hotellet har och vilket resmål som väljs. Ett populärt och prisvänligt resmål är ofta någon av öarna i Grekland eller Spanien. De mest populära resmålen, före Corona, var Gran Canaria och Kreta.

För att finansiera en resa är det därför inte helt otänkbart att låna pengar. För att lyckas med det går ni igenom följande 5 punkter innan ni bestämmer er för att låna till en resa.

1. Budgetera din privatekonomi

Alla har vi sett fall i TV-programmet lyxfällan där personer gjort dyra resor för lånade pengar trots att de inte har råd. Så om du går i planerna på att ta ett lån till din resa ska du verkligen börja med din budget. Det du behöver få ner i din budget är åtminstone följande saker:

  • Hur stort belopp har jag råd att betala tillbaka varje månad?
  • Hur länge vill jag behöva betala tillbaka på resan?

Vill du ha hjälp med att räkna ut vad din månadskostnad blir per månad för din resa? Det kan du göra hos t.ex. Zmarta här.

2. Gör en resebudget

Har du konstaterat att din privatekonomi klarar ett lån under ett eller två år för att åka iväg på en resa bör du dessutom ha stenkoll på vilka kostnader resan medför.

När du reser finns det många olika resmål att välja bland. Solsemester, skidresa, weekendresor, cityresor – ja, valmöjligheterna är nästintill oändliga när det kommer till resmål.

Det du absolut bör tänka på är huruvida det är billigt eller dyrt på själva resmålet. En solresa till ett land som USA innebär att du behöver ha en högre resebudget för mat och levnadskostnader under resan. Likadant i många andra europeiska länder, medan ett land som Thailand innebär låga kostnader för mat och shopping.

3. Enkla knep för en billigare resa

Om du vill maximera vissa saker under din resa och spara in på annat kan du fundera på om du kan hitta alternativa boendeformer istället för hotell. Oftast är det faktiskt billigare att bo i en egen lägenhet än ett hotell. Hyr du egen lägenhet kan du dessutom sänka dina matkostnader om du lagar maten själv – i eget kök.

Med tjänster som Airbnb är det inte heller säkert du ska köpa en charterresa. En charterresa innebär utvalda hotell hos Ving, Apollo, Fritidsresor m.fl. Och detta medför påslag på både flygresa och hotell. Vill du verkligen kapa kostnaderna kan du hyra ditt boende via Airbnb från en privatperson som bara vill tjäna lite extra pengar.

4. Tänka på växlingskursen och hur du betalar

Se till att du har koll på växlingskursen på ditt resmål. Det här gör det enkelt att konstatera huruvida någonting är dyrt eller billigt när du väl är på plats. Hitta enklaste möjliga avrundningstalet mellan SEK och resmålets valuta så blir du en expert på att hitta fynd väl på plats.

Någonting du dessutom bör undvika till varje pris är kortterminalernas erbjudande om föreslagen växlingskurs. Du vill alltid låta din egen bank sköta växlingskursen så betala i lokal valuta i alla situationer. I Thailand vill du alltså inte få upp ditt belopp i SEK när du betalar – utan håll dig till Baht så slipper du onödiga påslag från handlaren eller deras bank.

Om du glider utanför turiststråken kan du hitta mer fynd och billigare priser på allt från restauranger till lokala hantverk. Testa därför det – men ha också koll på din säkerhet. Är det osäkert att ta sig utanför de populära turiststråken ska du helst undvika det.

5. Låna pengarna i god tid innan resan

Ett reselån är ett privatlån utan säkerhet vilket innebär att du inte är låst att använda pengarna till en resa. Du kan därför ansöka och få dina pengar utbetalda i god tid till att du bokar din resa.

Om du dessutom vill pressa priset på din resa kommer du behöva köpa resans delar från olika webbplatser. Det kan vara flygbiljetter från två olika prissidor, som t.ex. skyscanner eller trivago, och du kan boka boende via Airbnb eller Booking, beroende på vad för typ av boende du är ute efter.

Om skribenten

Frilansande skribent inom privatekonomi och coaching. Älskar att djupdyka i ämnen som kan hjälpa människor framåt 💪 @elinsvensklager twitter.