Lån utan krav på UC – Vi har hittat de bästa lånen för dig

Om du tror att en kreditupplysning via UC minskar dina chanser att få låna har vi samlat de bästa lånen för dig.

Elin Svensk

2021-07-10 02:07

Det här inlägget kan innehålla marknadsföring och reklam för krediter och lån. Vi samarbetar med ett antal långivare vars innehåll och ansökningar kan länkas vidare från det här inlägget. Vill du veta mer om hur vi får våra intäkter kan du göra det i vår annonseringspolicy.

En ekonomisk rådgivare visar hur han har räknat på miniräknaren
Kreditval 2021

Vad innebär egentligen UC?

En kreditgivare har krav på sig att säkerställa din återbetalningsförmåga när du ska låna. Ett av sättet de kan göra det här på är via en kreditupplysning. Den vanligaste kreditupplysningen på marknaden är just UC.

UC ägs gemensamt av bankerna och samlar in information från flera långivare. Både dina befintliga lån, skulder hos kronofogden. På UC registreras dessutom hur många kreditupplysningar som är tagna på dig under de senaste 12 månaderna – och det är här det kan bli problem.

Konsekvensen av att upplysningar registreras hos UC innebär att ditt kreditbetyg påverkas negativt ju fler upplysningar du gör. Desto fler upplysningar du gör blir därför ett hinder när du vill låna.

Det kan också vara så att du tycker UC:s kreditbetyg är sämre än vad det borde vara. Därför blir dina chanser att låna högre när långivaren gör en annan kreditupplysning än UC.

Krav för att få låna

Oavsett vilken kreditupplysning som hämtas in gäller nästan alltid samma krav för att få låna. 

  • Fast inkomst under minst 6 månader
  • Inga aktiva betalningsanmärkningar hos kronofogden
  • Inte redan ha stora lån
  • Inte för många kreditengagemang, t.ex. kreditkort
  • Skäliga levnadskostnader, d.v.s. utrymme för att betala tillbaka skulder

Om du uppfyller kraven ovan är chanserna goda att kunna låna av en långivare som inte använder sig av UC.

Långivare som inte tar UC

Det finns långivare i Sverige som väljer att inte använda UC. Dessa långivare bedömer alltså att antal kreditupplysningar inte spelar någon roll när de ska bedöma huruvida du ska få låna.

Julalånet

En långivare som inte använder UC är Jula. De gör en helt legitim och korrekt kreditbedömning genom att använda Bisnode istället för UC. Det här innebär att du kan ha hur många slagningar mot UC som helst utan att Jula för den delen bryr sig när du vill ta ett privatlån hos dem.

Julalånet är dessutom ett väldigt bra lån som innebär att du kan låna upp till 300 000 kr över 10 år. 

De har ingen uppläggningsavgift och ansökan görs helt digitalt. Inga papper som ska skickas fram och tillbaka. Tvärtom innebär Julalånet en snabb hantering av din ansökan och en snabb utbetalning av pengarna.

Vill du läsa mer och göra din ansökan kan du göra det här

Wästgöta Finans (Jula)

Ett systerbolag till Jula som erbjuder motsvarande lån utan UC är Wästgöta Finans. De tar sin upplysning via Bisnode och inte UC. Därmed påverkas inte ditt UC-betyg av en ansökan hos Wästgöta Finans.

UC kommer däremot att påverkas om du tar ett lån hos Wästgöta – då ökar du din totala belåning.

Wästgöta Finans erbjuder en ränta på mellan 3.5 – 14.95 % och du kan låna upp till 300 000 kr.
Om du vill läsa mer och göra en ansökan kan du göra det här.

Nystart Finans

Nystart Finans är uttalat skeptiska till att enbart gå på en UC upplysning när du vill låna. Deras syfte är att hjälpa personer som kanske normalt sett inte får låna när långivaren enbart går på vad UC rekommenderar.

Nystart Finans process är en mer djupgående kreditprövning där de ser helheten av din ekonomi – vilket därför innebär att en dålig UC inte nödvändigtvis betyder nej hos dem. 

Hos Nystart Finans kan du låna upp till 500 000 kr och räntorna ligger mellan 6.95 % – 21.95 %. De har alltså något högre räntor än många andra långivare men samtidigt erbjuder de fler lån än andra då de kan acceptera betalningsanmärkningar m.m. beroende på hur din samlade ekonomi ser ut.

Kraven för att låna hos Nystart Finans är 

  • Ålder 18 – 62 år
  • Minst en fast anställd
  • Minsta inkomst 17 000 kr / mån

Det här är så att säga grundkraven. Därefter gör de en bedömning av din ekonomi i övrigt för att fastställa huruvida du får låna det önskade beloppet. Det kan vara i syfte att samla lån eller att låna till något större inköp – det får du ange i samband med ansökan.

Vill du läsa mer om Nystart finans och göra en ansökan så gör du det här.

Om skribenten

Frilansande skribent inom privatekonomi och coaching. Älskar att djupdyka i ämnen som kan hjälpa människor framåt 💪 @elinsvensklager twitter.