Billån

Allt om billån

Ta reda på allt du behöver veta om billån innan du börjar leta efter bil. När du förstår hur billån fungerar kan du enklare bestämma dig för vilken prisklass du ska leta bland.

allt-om-billan-restvarde
Den här artikeln kan innehålla länkar avsedda för marknadsföring. För att veta mer om vår reklam- och annonseringspolicy klickar ni här.

Billån eller privatlån?

Ett blancolån är ett lån som tas utan säkerhet. Du kan därför ta ett blancolån, eller privatlån som det också kallas, och använda för ett bilköp om så önskar. Ett blancolån är helt enkelt en vanligt konsumtionslån.

Ett billån å andra sidan är ett lån där själva bilen utgör säkerhet för lånet. Ett lån där bilen är säkerhet medför i regel en sänkt risk för långivaren och därmed en lägre ränta – men det finns oftast fler villkor kopplade till ett sådant lån kontra villkoren för ett privatlån.

Bankernas krav för billån

De flesta bilhandlare erbjuder specifika billån genom bilmärkena men också bankerna kan erbjuda billån med säkerhet i bilen. Då gäller vissa särskilda krav.

För Swedbanks billån gäller

 • Bilen ska köpas av en auktoriserad bilhandlare. Med auktoriserad bilhandlare avser bilhandlare som är anslutna till MRF. Du kan enkelt se om din bilhandlare är auktoriserad här.
 • Avbetalningskontraktet med banken ska signeras innan bilen levereras
 • Lånet ska vara på minst 80 000 kr
 • En stadig inkomst
 • Du kan låna upp till 80 % av bilens värde
 • Bilen får inte vara äldre än 12 år vid lånets slutdatum

Notera att Swedbank ställer en hel del krav på att få ett billån. Bl.a. avseende ålder på bil och ett lägsta belopp. De tar dessutom ut en uppläggningsavgift på 350 kr trots att du är nyckelkund. Swedbank ger alltså ingen rabatt på uppläggningsavgiften för ett billån.

SEB erbjuder inget specifikt billån utan de erbjuder Enkla Lånet. Ett blancolån du kan använda till bilköp. Räntan är rörlig och sätts individuellt. De erbjuder däremot någon form av rabatterad motorförsäkring via Trygg Hansa samt låneskydd till extra kostnad.

Nordeas billån liknar de av Swedbank. För Nordeas billån gäller

 • Låna upp till 80 % av bilens värde
 • Bilhandlaren måste vara “professionell” – vi tolkar det här likt Swedbank att billån kan tas för bilar som köps hos MRF-anslutna bilhandlare.
 • Lägsta belopp att låna är 100 000 kr
 • Längsta löptid är 8 år
 • Maximal ålder på fordon vid lånets slutdatum är 15 år

Handelsbanken har dessvärre inte mycket information om sitt billån på hemsidan. Vår uppfattning är att Handelsbankens bil- och fritidslån är ett blancolån snarare än att de accepterar bilen som säkerhet. Anledningen är att du hos Handelsbanken kan låna till bilköp från både återförsäljare och privatperson. 

Jämförelse räntor billån (uppdaterat 2020-12-21)

Swedbank
4.19 %

Nordea
4.25 % (3,75% lägsta som förmånskund/eller premiumkund)

Danske Bank
4,40 % (Lägre ränta gäller för medlemslån, alltså fackmedlemmar då är den 2,24%)

Om du inte är gift med din nuvarande bank (vilket aldrig är ekonomiskt klokt!) är det enklare att jämföra billån hos en låneförmedlare. Om du tänker köpa din bil från en bilhandlare kan du ansöka om ett lån hos Zmarta (Gör en kostnadsfri jämförelse här). De jämför räntor och villkor med en kreditupplysning vilket sparar dig bekymret att själv uppsöka långivare och förstöra din kreditvärdighet med flera upplysningar.

TIPS! Låna till en begagnad bil

Billån med restvärde, såhär fungerar det

Bilhandlare tjänar en allt större del av sina pengar på finansieringen. Inte minst brukar de baka in ett komplett paket med försäkring och service samt finansiering. 

Det faktum att de erbjuder en helhetslösning tycker många idag är bekvämt. De absolut lägsta räntorna går dessutom oftast att få just hos bilhandlarna själva genom biltillverkarnas egna finansbolag.

Samtidigt innebär oftast köpet av kringtjänster också en större prutmån på bilarna. Jag låter det vara osagt hur mycket högre prutmånen blir, men när det gäller bilhandlare har de föga anledning att föredra kontantbetalning då det finns bra provisioner att få för större krediter.

Ett lån med restvärde ger låg månadskostnad, men det här behöver du tänka på

Flera av de stora bilmärkena erbjuder begagnade bilar under någon form av “begagnat premium” sortiment.

Mercedes Certified, Audi Approved, Audi Approved:plus, BMW Certified, Volvo Selekt och så vidare. Fördelen är att det är nyare begagnade bilar som är genomgångna av auktoriserade bilhandlare. Det goda skicket på bilarna innebär därför att de kan erbjudas med en mer förmånlig finansiering än en inbytesbil från ett märke de inte har lika god kunskap om.

En nyare begagnad bil kan fås med ett billån kopplat till ett högre restvärde över 36 månader. Ett restvärde på lånet innebär att du endast betalar ner lånet till restvärdet under lånets löptid, istället för hela lånet. Därmed uppstår en restskuld vid lånets slutdatum.

Exempel

Du köper en bil för 250 000 kr. Du blir erbjuden ett lån över 36 månader med ett restvärde på 120 000 kr. Lånet ges med 3.95 % ränta, ingen uppläggningsavgift eller avikostnad. Totalt lånat belopp är därför 130 000 kr vilket ger en total lånekostnad över löptiden på 138 068 kr. När lånet är slut kan du välja mellan att “sälja tillbaka” bilen för det avtalade restbeloppet och därmed kvittas skulden eller så kan du oftast förlänga billånet.

✔️ Fördelen med ett billån direkt från bilmärket är en lägre ränta och prutmån på bilen

Som sagt brukar du få en lägre totalkostnad för ditt bilägande om du förhandlar om samtliga tjänster hos en och samma bilhandlare. De får en mer värdefull helhetsaffär över tid och kan därför ge mer utrymme att pruta ner bilen.

Lägsta räntorna på lån

Få erbjudanden om lån och krediter direkt till din e-post.

Missa inget aktuellt erbjudande för marknadens lägsta räntor och lånerbjudanden.